Protein Nedir? Protein Türleri Nelerdir?
Protein tozlarının 5 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar;
- Whey proteini
- Kazein proteini
- Soya proteini
- Yumurta proteini
- Et Proteini
Whey Proteini
Kazein Proteini
Kazein proteini sütte bulunan proteinin yaklaşık %75-%80’ini oluşturmaktadır. Oldukça değerli bir süt proteinidir. Kazein proteini de whey proteinde olduğu gibi tüm esansiyel amino asitleri içeren yüksek kalitede bir protein kaynağıdır. Kazeini whey proteinden ayıran en önemli özelliği ise mideye girdikten sonra, pıhtılaşmaya uğraması ve bu nedenle vücut tarafından yavaşça sindirilmesidir. Bu özelliği nedeniyle kaslara daha uzun süreli protein desteği sağlamaktadır. Sindirimi daha yavaş olduğu için gece yatmadan önce kullanılmaktadır. Kazein bu şekilde alındığı takdirde gece boyunca kasların proteinsiz kalması önlemektedir.
Soya Proteini
Soya proteini soya fasulyesinin pullarından elde edilmektedir. Elde edilen bu protein bitkisel olmasına rağmen tüm esansiyel amino asitleri içermektedir. Soya proteini minimum seviyede yağ içermesine karşın laktoz (süt şekeri) ve kolesterol içermemektedir. Soya proteinin emilim süreci ise whey proteine göre daha yavaş ama kazein proteinine göre daha hızlıdır. Soya proteini spordan önce ya da hemen sonra kullanılabilmektedir. Soya proteini daha çok veganlar, vejetaryanlar ve süt içeren gıdaları kullanmayanlar tarafından tercih edilmektedir.
Yumurta Proteini
Yumurta proteini, doğal besinlerden alınabilecek en kaliteli proteinlerden biridir. Beyazında yağ içermemesi bir artı oluştururken aynı zamanda oldukça yüksek derecede protein içermektedir. Sarısında ise vitamin ve vücudun ihtiyacı olan sağlıklı yağları içermektedir. Bunun yanı sıra tüm temel amino asitleri içerir. Yumurta proteinin sindirimi diğerlerine göre daha kolay ve hızlıdır. Yumurta beyazından alınan protein miktarının neredeyse tamamı vücut tarafından kullanılır. Yumurta proteinin toz şeklinde bulunabileceği gibi besin olarak da tüketilebilmesi açısından sporcular tarafından en çok tercih edilen besindir.
Et Proteini
Et proteinleri hayvansal proteindir. Et proteini tozu, kırmızı ette bulunan proteinlerin işlenmesi sonucu toz haline getirilmesi ile oluşturulur. Kırmızı et, en yüksek oranda protein ve BCAA içeren en önemli protein kaynağı olarak gösterilmektedir. Diğer protein türlerine göre daha maliyetli olması nedeniyle ülkemizde daha az tercih edilmektedir.
0 Yorumlar