Amino Asit Nedir? Ne işe yarar? 


                                            


Amino Asit Nedir?

   Proteinin yapı taşı olan amino asitler vücudun protein üretimindeki en önemli kaynaklardan biridir. Proteinler vücudumuz tarafından sindirime uğrayıp amino asitlere dönüşürler ve vücudumuzun görevi doğrultusunda birleşip hareket ederler. Bu görevler kalp, kas, göz, deri gibi dokuları oluşturmaktır. Kas gelişimi içinde oldukça önem taşıyan amino asitlerin 300 farklı çeşidi bulunmaktadır.  Amino asitler literatürde 2 farklı gruba ayrılmışlardır.  

 

      Esansiyel (Temel) Amino Asitler: Temel amino asitler vücut tarafından sentezlenemez ve besinler aracılığıyla alınmalıdır.

-Histidin
-İzolösin
-Lösin
-Lizin
-Metionin
-Fenilalanin
-Treonin
-Triptofan
-Valin

 

      Esansiyel Olmayan Amino Asitler: Bunlar vücut tarafından sentezlenebilir ve yiyecekler aracılığıyla almaya ihtiyaç duymayız. Esansiyel olmayan amino asitler de şunlardır: 

-Alanin
-Asparajin
-Aspartik asit
-Glutamik asit

Amino asit'in yararları nelerdir? 

Amino asitlerin biz sporcular için yararları şöyledir; 
   
·         İnsülin direncini arttırır.
·         Bağışıklığın güçlenmesini sağlar.
·         Kas kaybını önler.
·         Kronik ağrı ve yorgunluğa iyi gelir.
·         Uykusuzluk sorununu ortadan kaldırır
 
 
Amino asitlerin diğer yararları ise şöyledir;
 
·         Panik atak, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal durumlarda etkilidir;
·         Saç çekme hastalıklarında
·         Bağırsak sorunlarında
·         Madde ve alkol bağımlısı olan kişilerde
·         Huzursuz bacak sendromlarında
·         Hiperaktif olan ve dikkat eksikliği olan kişilerde
·         Migren tedavisinde
·         Parkinson hastalığında
·         Alzheimer hastalığında etkilidir. 
 
Amino asitlerin proteinlerle ilişkisini okuduğumuz bu makalede görmüş bulunmaktayız. Peki vücudumuz için oldukça öneme sahip olan bu amino asitleri hangi gıda ve besinlerden elde edebiliriz? 

·         Kırmızı et
·         Kümes hayvanları 
·         Deniz ürünleri 
·         Sebze ve bitkisel gıdalar