Bir beslenme ve diyet yöntemi olarak: İntermittent Fasting

 
Diyet sanılanın aksine yalnızca zayıflamak için yapılan bir süreç değildir. Zayıflamak isteyen kadar kilo almak isteyende bulunmaktadır. Bu yazımızda sporcuların çoğu tarafından uygulanan ancak yeni başlayanlar için kafa karışıklığı ve uygulama yöntemi açısından oldukça fazla soru işareti bulunan bir diyet yöntemi olan “intermittent fasting” bahsedeceğiz.

İntermittent Fasting Nedir?

Türkçeye aralıklı oruç olarak geçen bu diyet yöntemi aslında herhangi bir besin türünü kısıtlamadan öte alınan besinlerin yeme zamanlarını kontrol altına almaya dayalı bir sistemdir. Yani diğer diyetlerdeki gibi karbonhidrat, protein, yağ gibi bileşenleri kısıtlamaz ancak gün içerisinde hangi zaman aralıklarında hangi miktarlarda yenmesi gerektiğine odaklanmaktadır.

 

Peki bu zamanlama yöntemleri nelerdir?

6/8 yöntemi: Kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme sürenizi sekiz saate kadar yemek yemeye olanak sağlamaktadır. Kalan 16 saat boyunca oruç tutmayı kapsamaktadır. En çok uygulanan yöntemi budur.

Ye-dur-ye yöntemi: Çok fazla önerilmemesiyle birlikte ardışık olmayan günlerde haftada bir veya iki kez 24 saatlik oruç tutmayı kapsar.

5:2 diyeti: Haftanın iki ardışık olmayan gününde, kalori alımınızı 500-600 kcal azaltırsınız. Kalan beş günde alımı kısıtlamıyorsunuz. Yine çok fazla önerilmeyen bir süreçtir.

Faydaları nelerdir?

-Kolay kalori kontrolü yapması nedeniyle kesinlikle nihai hedef olan kilo kaybını sağlamaktadır. 3-24 haftalık bir süre zarfında %3-8 oranında kilo kaybı sağladığı  gösterilmiştir,

-Karbonhidrat, protein ve yağ alımında kısıtlama yapmadığı için diğer diyet yöntemleri gibi kas kaybı yaşanmamaktadır.

-İltihap belirtilerini, kolesterol seviyelerini, kan trigliseritlerini ve kan şekeri seviyelerini azaltabilir.

Olası olumsuz yanları da bulunmaktadır.. Her diyet yönteminde olduğu gibi herkes için iyi sonuçlar vermeyebilir çünkü gerekli besinlerin alınmaması ya da aşırı aç kalma durumlarında kan şekeri seviyesinde düşüş görülebilir ve bu durum bünyeden bünyeye değişim gösterebilmektedir.