Cheat Meal Nedir? Nasıl Uygulanmalıdır? Faydaları Nelerdir?



Ara vermeden yapılan sıkı diyetlerde vücudu şaşırtmak adına günün bir öğününde yapılan “kaçamak”lara verilen isimdir. Burada amaç diyeti bozmak değil, diyet devam ederken alınan kalori miktarı düşürülmeden üzerine karbonhidrat ağırlıklı bir öğün ekleyerek kalorinin üzerine çıkılmasıdır.

Uzun süreli yapılan diyetlerde glikojen depoları oldukça sınırlı kalması olasıdır. Yapılan Cheat Meal ile glikojen depoları yenilenir ve vücudun gerekli enerji miktarı karşıları. Bunun sonucunda performans artması olası bir durumdur.

 

Nasıl Uygulanmalıdır?

Cheat Meal sanılanın aksine istediğimiz her şeyi yemek ya da tüm gün boyunca abur cubur yemek anlamına gelmemektedir. Cheat Meal adındanda anlaşılacağı üzere “Hile Öğünü”dür yani tüm gün değil yalnızca bir öğünde uygulanmalıdır. 2 haftada bir şeklinde uygulanması en çok tavsiye edilen yöntemidir.

 

Cheat Ne Zaman Yapılmalıdır?

-Bacak, sırt gibi büyük kas gruplarının çalışılacağı günlerde yapılmalıdır.

-Fazla tekrarların, süper setlerin olduğu yüksek efor sarfedilecek olan antrenmalardan önce yapılmalıdır.

-Bir sonraki gün düşük karbonhidrat alınacak ise antrenman sonrası yapılması tavsiye edilir.

-Carb cycling diyeti yapılıyorsa antrenman öncesi yapılmalıdır.

 

Neler Yiyebiliriz?

Pasta, kek gibi yüksek şeker oranlarına sahip besinler yerine daha çok hamburger, pizza gibi karbonhidrat ağırlığı yüksek besinler tüketilmelidir.

 

Yararları Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda hem psikolojik hem de fiziki etkileri olduğu görülmüştür. Psikolojik etkisi uzun süreler aynı yemeklerin yenilmesi, kalori hesapları gibi olgular sonucunda oluşan sinir, stres, moral bozukluğunun önüne geçerek bir nebze de olsa bu durumdan uzaklaşmayı sağlar. Fiziki olarak ise metabolizmaya etkisi görülmüştür. Sürekli aynı yemeklerin yenmesi sabit kalorilerin alınması sonucu stabil şekilde devam eden metabolizma döngüsü, yapılan cheat meal ile şaşırır ve bunun sonucunda sindirim sistemi düzene girer.