D vitamini ve diğer vitaminlerin sporcular için önemi?



Sporcuların genelde protein, karbonhidrat ve yağ gibi besinlere odaklanmaktadır. Ancak bunların yanı sıra mikro ölçekteki besinlerde vücudumuz için olmazsa olmazlar arasındadır. Bu yazımızda mikro besin kaynakları yani vitaminlerin önemini inceleyeceğiz.

D vitamini şüphesiz ki en önemli vitaminlerdendir. Yararlarına gelecek olursak bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanında kemiklerimizide güçlü hale getirmektedir. Ağırlık sporları ile uğraşan sporcular için kemiklerin önemi yadsınamaz.  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki D vitamini spor sonrası oluşan kas tahribatının iyileşmesini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda D vitamininin kas protein sentezini, ATP yoğunluğunu, toplam güç çıkışını, egzersiz kapasitesini ve fiziksel performansı arttırdığı araştırmalarda görülmüştür.

Peki D vitaminini hangi besinlerden alabiliriz?

-Süt ve süt ürünleri

-Ciğer

-Yumurta

-Mantar

-Ton balığı

 

B Vitamini nedir? Hangi besinlerden alabiliriz?

Yapılan araştırmalarda B vitaminlerinin hücre yenilenmesinde ve enerji metabolizmasında oldukça önemli bir rol oynadığı gözlemlenmiştir. Enerji metabolizmasının performansımızı artırdığı gibi hücre yenilmesi ise antrenman sonrasında yorulan bedenimizin iyileşmesi sürecinde yardımları olduğu görülmüştür.

Diyet listelerinde mutlaka olması gereken B vitaminini hangi besinlerden alabiliriz?

-Et, balık, yumurta sarısı, süt, peynir, badem, ıspanak, maydonoz ve diğer sebzeler.

Ancak yağ oranını düşürmeye yönelik yapılan diyetlerde diğer protein türlerine göre daha fazla yağ bulunan balık tercih edilemeyebilir.