Diyet Yaparken Yapılan 8 Hata

Diyet yapmak kimilerini için yaşam felsefesi olsa da kimileri için eziyet olmaktadır. Daha önceki yazılarımızda İntermittent Fasting (Aralıklı Oruç), Carb Cycling (Karbonhidrat Döngüsü) ve Ketojenik Diyet gibi birçok diyet türünün olduğundan bahsetmiştik. Herkes farklı bir diyet yöntemini uygulayıp farklı deneyimlerini paylaşmaktadır. Ancak bazı kişiler ise hangi yöntemi uygularlarsa uygulasınlar çözüme ulaşamadıklarından dem vurmaktadırlar.  Bunun en büyük nedenlerinden biri de yanlış yapılan diyetlerdir. Bir diğer deyişle diyet yaptığını zannedip birçok yanlış yapılmasıdır. Bu yazımızda diyet yaparken yapılan basit ama etkili yanlışlardan bahsedeceğiz…

-Yanlış diyet yöntemi seçimi

Her diyet yöntemi herkes için aynı sonuçlara ulaşmaya yardımcı olmaz. Önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi farklı vücut tipleri bulunmaktadır. Mezomorf (yağ oranı yüksek, metabolizma yavaş vs.) vücut tipinde olan biri ile Ektomorf (cılız, yiyip yiyip kilo alamayan) vücut tipinde olan bir kişi nasıl olurda aynı diyeti uygulayıp aynı sonuçları alabilir. Bu yüzden önce vücut tipimizi öğrenmeliyiz daha sonra en uygun diyet tipini seçmeliyiz.

-Uzun süreler aç kalma veya Ara öğün tüketmeme

En büyük yanılgılardan biri de aç kalıp yüksek kilolar vermektir. Bu kısa vadede başarıya ulaştıracağı gibi uzun vadede verilen kiloların tekrar geri yüklenmesi ile sonuçlanacaktır. Ayrıca uzun süreler aç kalmak metabolizmayı yavaşlatacağı için kilo verme ihtimallerini azaltacaktır. Bir diğer etkisi ise aç kalma kas kaybı ve başlıca sağlık sorunlarına yol açacaktır.

-Yetersiz karbonhidrat ve yağ alımı

Diyet aç kalmak için yapılmaz diyet daha sağlıklı olmak ve dolayısıyla daha güzel bir görünüme kavuşmak için yapılmaktadır. Karbonhidrat ve yağ tüketimi korkulacak bir şey değildir. Her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmek en doğru karar olacaktır. Ancak alınan kalorilere dikkat edilerek kalori açığı vermemiz gerektiğini unutmamalıyız.

-Kalorili içecekler

Evet yediklerimize dikkat ediyoruz ancak içtiklerimize dikkat etmiyoruz.. Kola, meyve suyu, soğuk çaylar hatta starbucks gibi kahve dükkanlarındaki kremalı içecekler.. Bu ve bu türde içecekler oldukça yoğun kalorilere sahiptir. Yemek yemiyorum neden kilo veremiyorum diye düşünüyorsanız bir daha düşünün çünkü kalori yalnızca yiyeceklerden gelmez.

-Tek tip beslenme

Hiçbir diyet listesinde tek tip besin bulunmaz.. Kırmızı et, tavuk, brokoli, kuruyemişler ve meyveler görüldüğü gibi bazıları yoğun protein içerirken bazıları vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içermektir.

-Yetersiz su tüketimi

Su.. ister diyet yapın ister yapmayın su tüketimi hayatımızın vazgeçilmezi olmak zorundadır. Günlük 3-4lt aralığında su tüketilmesi yapılan araştırmalarda önerilmektedir. Yetersiz su tüketimi vücutta ödem oluşmasına neden olacaktır. Unutmayın bel çevresindeki şişlikler diyet yapan bir kişi için hiç de isteyeceği bir şey değildir.  

-Uyku

Az uyumak gün içerisinde enerji düşüklüğüne neden olacaktır. Bu da hareketsiz kalmanıza ve kalori yakmanızı doğrudan etkileyecektir. Gece uykusu hem kas gelişimi hem de sağlıklı bir yaşam için mutlaka uygulanması gereken bir olgudur.

-Hareketsizlik

Herkes spor yapmaktan hoşlanamayabilir veya herkesin spor yapmaya zamanı olmayabilir. Ancak en azından herkes günde 10bin adım atabilir. İşi, markete, pazara yürüyerek gidebilir veya asansör kullanmak yerine merdivenler ile çıkabilirsiniz. Böylece 10 bin adım hedefine gün içerisinde ulaşıp yaklaşık olarak 400 kalori yakabilirsiniz.

 

Kaynak: Elizabeth Narins, 2016 “18 Reason Why Your Diet isn’t Working?”

https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a51826/diet-mistakes/