Vücut Tipi Nedir? Endomorf


Endomorf, Mezomorf ve Ektomorf bunlar ne anlama gelmektedir? Çok zayıfım kemiklerim sayılıyor, yağ oranım çok fazla ve bel çevrem çok geniş ne çok zayıfım ne çok kilolu… Evet bu ve bunun gibi cümleleri hepimiz kurmaktayız. Hangimiz vücut tipimizi tam olarak biliyor veya hangimiz vücut tipine göre antrenman yapıyor.. Bu yazımızda vücut tipinizi tanırken nasıl bir antrenman sistemini uygulamanız sizin için daha doğru olduğunu öğreneceksiniz..

Endomorf Vücut Nedir?

Endomorf vücut tipine sahip insanlar ektomorf ve mezomorfa göre daha yapılı ve daha çabuk yağlanabilen bir özelliğe sahiptirler.

Bu vücut yapısına sahip insanların başlıca diğer özellikleri ise şöyledir;

-Kaslı ancak dolgun ve yağlı bir vücut

-Geniş eklem ve kemikler

-Geniş bel çevresi

-Kilo vermesi oldukça zor

-Yavaş bir metabolizma

-Kütle kazanmak kolay ama yağ vermesi zor

Görüldüğü gibi diğer iki vücut tipine göre daha dolgun bir vücuda sahip olan bu vücut tipi hem kas kütlesi ekleyebilmesi kolay gibi görünse de bu kas kütlesini ortaya çıkartmakta oldukça zorlanmaktadırlar. Ayrıca kolayca kilo alabilme ihtimalleri olduğu için diyet ve beslenme konusunda daha dikkatli olmak zorundadırlar.

Endomorf Vücut Nasıl Antrenman Yapmalıdır?

-Kilo alma potansiyeli yüksek ve metabolizması yavaş çalıştığı için ilk etapta kas kütlesi elde etse bile yağ oranı artacaktır. Bu nedenle antrenman programlarına ilk günden itibaren kardiyo programları eklenmesi tavsiye edilmektedir.

-Ayrıca bu vücut tipine sahip kişiler yağ yakması gerektiği için vücudunun tüm bölgelerini aktif hale getiren fonksiyonel antrenmanları tercih etmelidirler. 5-6 gün spor salonuna gidip kardiyolarını aksatmadan yapmaları önerilmektedir.

Endomorf Vücut Tipi Nasıl Beslenmelidir?

Endomorfların metabolizmasının yavaş çalıştığını belirtmiştik. Ayrıca endomorflar hareketsiz yaşadıkları için enerjileri oldukça düşüktür bu nedenle vücut ihtiyacı olan tüm enerji tutar bu da yağlanmaya neden olmaktadır. Unutmayalım ki yağlar vücudumuzda enerji depolarıdır. Endormorflar definasyon ve bulk dönemlerinde düşük karbonhidrat yüksek protein diyetleri uygulamalıdırlar.

Bulk Döneminde

Definasyon Döneminde

-%30-35 Karb

%20-25 Karb

-%25-35 Protein

%35-40 Protein

-%15-25 Yağ

%20-25 Yağ



Kaynak: "Endomorph Diet"
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/endomorph-diet