Vücut Tipi Nedir? Mezomorf

Mezomorf, Ektomorf ve Endomorf bunlar ne anlama gelmektedir? Çok zayıfım kemiklerim sayılıyor, yağ oranım çok fazla ve bel çevrem çok geniş ne çok zayıfım ne çok kilolu… Evet bu ve bunun gibi cümleleri hepimiz kurmaktayız. Hangimiz vücut tipimizi tam olarak biliyor veya hangimiz vücut tipine göre antrenman yapıyor.. Bu yazımızda vücut tipinizi tanırken nasıl bir antrenman sistemini uygulamanız sizin için daha doğru olduğunu öğreneceksiniz..

Mezomorf Vücut Nedir?

Mezomorf vücut tipine sahip insanlar ne çok sıska ne de çok yağ oranlarına sahiptirler. Ektomorf ve endomorf vücut tiplerine sahip olan insanların özelliklerinin tam ortası diyebiliriz mezomorf için.

Mezomorf vücut yapısına sahip insanların başlıca özellikleri ise şöyledir;

-Atletik bir vücut ve kas yapısı

-Hızlı kas kütlesi kazanabilme

-Az yağ oranlarına sahip bir vücut

-Kilo kontrolünü daha basit sağlayabilen

-Hızlı bir metabolizma

-Geniş omuz ve orta boyutta kalça

Görüldüğü gibi diğer iki vücut tipine göre daha estetik bir görünüme sahip olan bu vücut tipi hem kas kütlesi ekleme hem de kolayca kilo kontrolu yapabilme özellikleri sayesinde gerek definasyon dönemlerinde gerekse bulk dönemlerinde kolayca üstesinden gelebilecektir.

Mezomorf Vücut Nasıl Antrenman Yapmalıdır?

-Kilo dengesi yapabilme ve kas kütlesi kazanabilme yönleriyle büyük avantaja sahiptirler.

-Ana hedef büyümek ve hacim kazanmak olduğundan kardiyo yapmak ya da yapmamak kişiye kalsa da yapılması önerilmektedir. Bu vücut tipine sahip kişiler kas kütlesi kazanmaya yatkın olduklarından full body antrenmanlarıyla kısa süre başlangıç yapıp split ile bölgesel çalışmalar yaparak daha da hacim kazanıp oldukça estetik görüntüye kısa sürelerde sahip olacaklardır.

Mezomorf Vücut Tipi Nasıl Beslenmelidir?

Mezomorfların metabolizmasının hızlı çalıştığını belirtmiştik. Ayrıca hormonel olarak büyüme ve testosteron hormonları ağırlıktadır. Orta düzeyde karbonhidrat alımı yapılması hem hacim kazanımı açısından artı olacakken hem de yağlanma ve kilo almanın da önüne geçecektir. Yağlanma olmayacağından bulk döneminde yüksek karbonhidrat alınabilmektedir.

Bulk Döneminde

Definasyon Döneminde

-%45-55 Karb

%35-45 Karb

-%20-30 Protein

%25-30 Protein

-%15-25 Yağ

%25-30 Yağ

 

Kaynak: What to Eat&Workout for a  Mesomorph Body Type, 2014

https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5039/how-to-eat-and-train-for-a-mesomorph-body-type/