Vücut Tipi Nedir? Ektomorf

Ektomorf, Mezomorf ve Endomorf bunlar ne anlama gelmektedir? Çok zayıfım kemiklerim sayılıyor, yağ oranım çok fazla ve bel çevrem çok geniş ne çok zayıfım ne çok kilolu… Evet bu ve bunun gibi cümleleri hepimiz kurmaktayız. Hangimiz vücut tipimizi tam olarak biliyor veya hangimiz vücut tipine göre antrenman yapıyor.. Bu yazımızda vücut tipinizi tanırken nasıl bir antrenman sistemini uygulamanız sizin için daha doğru olduğunu öğreneceksiniz..

 

Ektomorf Vücut Nedir?

Ektomorf vücut tipine sahip insanlar düşük yağ oranı, sıska ancak atletik bir yapı, dar omuz, kalça ve göğüse sahiptirler. Eğer bu vücut tipindeyseniz hızlı bir metabolizmaya sahipsiniz demektir. Ayrıca çok zor kilo almakla beraber yağ oranı çok düşük olduğu için kas kütlesi eklendiğinde çok parçalı bir görünüme sahip olacaksınız demektir. Fitness sporuna başlamak için en iyi vücut tiplerinden biri olduğu söylenebilir. Kilo alma ve metabolizma hızı bir dezavantaj gibi görünse de her sporcunun hayali olan parçalı bir vücuda çok kısa sürelerde ulaşabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Ektomorf Vücut Nasıl Antrenman Yapmalıdır?

-Kilo almak ve kas yapmak zor olsa dahi eğer bunu başarabilirse çok güzel bir görünüme sahip olacağını belirtmiştik.

-Ana hedef büyümek ve hacim kazanmak olduğundan kardiyo yapmanın mantıksız olacağınız söylemek doğru olacaktır. Bu vücut tipine sahip kişiler full body antrenmanlarına ağırlık verip ilerleyen süreçlerde split antrenmanlarına geçiş yapmaları önerilmektedir. Vücuttaki kas ve kemik yapısı küçük olduğundan önce tüm vücut kuvvet kazanmalı daha sonra bölgesel antrenman teknikleri ile ileri seviyelere ulaşılması hedeflenmektedir.

Ektomorf Vücut Tipi Nasıl Beslenmelidir?

Ektomorfların metabolizmasının hızlı çalıştığını belirtmiştik. Sporla beraber kas kütlesi kazanmak istiyorsak karbonhidrat ağırlıklı beslenmek en iyi seçenek olacaktır. Kalori fazlası oluştururken büyük çoğunluğunu karbonhidratlardan daha sonra proteinlerden alınması gerekmektedir. Unutmayın ana amaç hacim kazanmak.

Bulk Döneminde

Definasyon Döneminde

-%50-60 Karb

%40-50 Karb

-%20-30 Protein

%25-35 Protein

-%15-20 Yağ

%20-25 Yağ

 


Kaynak: "How To Know if You're an Ectomorph"

https://bonytobeastly.com/are-you-an-ectomorph/