En Popüler Yağ Yakıcı: L-Carnitine

L-Carnitine Nedir? Faydaları Nelerdir?

L-carnitine günümüzde birçok sporcu tarafından yağ yakıcı olarak kullanılmaktadır. Peki yağ yakıcı olarak bildiğimiz karnitin hangi bileşenlerden oluşmaktadır? Gerçekten yağ yakımına faydası var mıdır? Bu yazımızda bu ve merak ettiğiniz birçok soruyu cevaplayacağınız…

Karnitin Nedir?

Karnitin, yağ asitlerinin yakılıp enerji olarak kullanılması için mitokondriye taşıyarak enerji seviyelerine fayda sağlayan bir amino asittir. Hayvansal ve bitkisel bazı besinler l-carnitine kaynağıdır. Ancak yinede çok az üretilmektedir. Bu nedenle, birçok kişi yağ yakımını hızlandırmak için kilo kaybı takviyesi olarak karnitin kullanır.


Karnitinin Faydaları Nelerdir?

-Dayanıklılığı Arttırır

L-carnitinin enerji depolarında aktif rol oynaması nedeniyle dayanıklılığı arttırdığı görülmüştür. Yapılan araştırmalarda sporculara günlük olarak 3-4gr l-carnitine verildiğinde yorgunluğa ulaşma süreleri arttığı gözlemlenmiştir.

-Kilo Kaybını Arttırır

 Diyet ve egzersiz ile kombine edildiğinde bazı çalışmalar L karnitinin, kilo kaybını arttırmanın etkili bir yolu olabileceğini bulmuştur.

-Kas Hasarını Önler

Yapılan araştırmalarda karnitin amino asitinin, dayanıklılığı ve kilo kaybının yanı sıra kas hasarınıda önlediği gözlemlenmiştir.

-Yağ Yakımını Arttırır

Kilo kaybını artırmasının yanı sıra bu amino asit, yağ yakımını hızlandırmaya da yardımcı olur. Almanya’da yapılan bir çalışmada aşırı kilolu katılımcılar, hem L-karnitin ilavesi içeren hem de içermeyen düzenli bir diyet uygulamıştır. 10 gün sonra, L-karnitinin yağ yıkımını önemli ölçüde artırdığı bulundu.

-Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir

L-carnitine yalnızca fiziki olarak değil zihinsel olarakta insan vücuduna yararları olduğu görülmüştür. İtalya’da Catania Üniversitesi tarafından yürütülen ve Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışma, 100 yaşın üzerindeki yaşlı katılımcılarda günlük L-karnitin takviyesinin zihinsel ve fiziksel yorgunluk üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bu çalışma sonucunda, karnitinin sadece toplam yağ kütlesini azaltmaya ve kas kütlesini artırmaya değil, aynı zamanda yorgunluğu azaltmaya ve bilme yetisini artırmaya da yardımcı olduğu bulunmuştur.

-Kan Şekerini Düzenler

Yapılan araştırmalarda, karnitinin normal kan şekeri seviyelerini korumaya ve insülin direncine karşı savaşmaya yardımcı olabileceğini görülmüştür.

 

Karnitin İçeren Besinler Nelerdir?

Hayvansal gıdalarda yüksek derece l-carnitine bulunmaktadır. Özellikle sığır etinde porsiyon başına en yüksek l-carnitine içermektedir. Bunun yanı sıra bazı sebze ve tahıl ürünlerindede az da olsa l-carnitine amino asiti bulunur.

L-carnitine Ne Zaman ve Nasıl Kullanılmalı?

L-karnitin kullanımı için belli bir zaman aralığı yoktur. Ancak çoğunlukla antrenman öncesinde veya günün herhangi bir zamanında kullanılması tavsiye edilir. L-karnitinin karbonhidratlarla birlikte alınması tavsiye edilir.3 0-40 gram karbonhidrat ve 20-40 gram proteinle 2-3 gram L-karnitin kullanımı, en iyi sonuçları vermektedir.

 

Kaynak: L-Carnitine: Benefits, Side Effects, Sources and Dosage

https://www.healthline.com/nutrition/l-carnitine#food-sources