Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar?

Probiyotikler sindirim sistemi için oldukça öneme sahip canlı bakteriler ve mayalardır. İnsan vücudunda bulunan milyonlarca bakteriden yalnızca bir tanesi olan probiyotikler sindirim sistemimiz için de büyük öneme sahiptirler. Bu yazımızda probiyotik besinlerin ne olduğu ve probiyotik besinlerin vücudumuz için başlıca faydalarından bahsedeceğiz..

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir.

Bağırsak mikrobiyotasının dengesi etkilendiğinde probiyotiklerin kullanılması oldukça önemlidir. Probiyotikler, insan vücudunun savunma mekanizmasını aşarak bağırsağa ulaşabilmelidir. Burada bağırsak duvarına bağlanırlar, zararlı mikroorganizmalarla savaşarak mikrobiyota dengesinin geri kazanılmasına yardımcı olurlar.

Probiyotiklerin Faydaları

Vücut sağlımız için “iyi” rolde görev alan probiyotiklerin faydaları şöyledir;

-Bağırsak ve sindirim sağlığı

Probiyotiğin en önemli faydası şüphesiz ki bağırsak ve sindirim sistemindeki düzenleyici etkisidir. Tüketiğimiz başlıca paketli ürünlerde zararlı bakteriler ve parazitler olabilir. Probiyotik tüketerek sağlıklı bakterilerin çoğunluğu sağlaması ve olası bağırsak hastalıklarını önlemesinde yardımcı olacaktır.

-Kilo Kontrolü

Probiyotikler vücuttaki enerji depolarını ve metabolizmayıda etkilemektedirler. ağlıklı bir bakteri florası, fazlalıkların vücuttan atılmasını da kolaylaştırarak doğal bir kilo kontrolü sağlar. Yapılan araştırmalar probiyotik takviyesi alan obez kişilerde kilo ve yağ kaybının desteklendiğini gösteriyor.

-Cilt sağlığı

Tüm sistemimizde olduğu gibi cildimizde de doğal bir bakteri dengesi mevcuttur. Bu denge bozulduğunda egzema, akne, alerjik iltihaplanma ve aşırı hassasiyet gibi cilt sorunları ortaya çıkabiliyor. Yapılan araştırmalar, cilt üzerine uygulanan probiyotik takviyesinin çeşitli cilt sorunlarını hafiflettiğini doğruluyor.

-Ruh sağlığı

Probiyotikler bedenin stres tepkileri üzerinde de etkili olarak bilişsel işlevlerimizi düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Araştırmalara göre, iyi bakterilerin sayısının artması, ruh halimizi dengeleyen seratonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin sayısının da artmasına yardımcı olmaktadır.

-Kalp sağlığı

Yapılan araştırmalar gösteriyorki probiyotik besinler,  tüketenlerin kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olurken aynı zamanda kan basıncının dengelenmesine de yardımcı olarak tansiyon artışını azaltmaktadır.

Probiyotik Ne zaman kullanılmalıdır?

Yapılan araştırmalar sonucunda probiyotiklerin daha verimli olabilmesi için tok karnına kullanılması tavsiye edilmektedir.

Probiyotik Besinler Nelerdir?

-Yoğurt

-Kefir

-Lahana Turşusu

-Salatalık Turşusu

-Yayık Ayranı

-Çedar, mozzarella ve gouda gibi bazı peynir çeşitleri



Kaynak:  Hrefna Palsdottir, 2018  "11 Probiotic Foods That Are Super Healthy"

https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods