Hayvansal Proteinler X Bitkisel Proteinler
Hayvansal Proteinler X Bitkisel Proteinler
Proteinler yaşam faaliyetlerimizi sürdürmemiz için en önemli
besinlerdir. Yapılan araştırmalara göre insanların günlük alması gereken
protein miktarı kg başına 0,80 gr olarak hesaplanmıştır. Ancak sporcular için
bu miktar kg başına 1,8-2 olarak belirtilmiştir. Örneğin 70 kilo olan bir
sporcunun günde 126 gr protein tüketmesi önerilmektedir.
Günlük alınması gereken protein miktarlarını nasıl
karşılamalıyız?
Hangi besin türlerinin protein miktarları daha kalitelidir?
Yalnızca bitkisel besinlerden gerekli proteini karşılayabilir
miyim?
Hayvansal Proteinler
Proteinlerin en küçük yapı taşlarını oluşturan maddenin
amino asitler olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik. Hayvansal gıdalar
protein içeren besinler içerisinde protein kalitesi en yüksek besinlerdir.
Bunun nedeni ise hayvansal gıdaların vücudumuz için gerekli olan tüm amino
asitleri içermesidir. Ayrıca protein kaynağının yanı sıra hayvansal gıdalar B12
vitamini, niasin ve selenyum gibi bazı vitamin ve mineralleri içermektedirler.
Hayvansal gıdalardan alabileceğiniz protein miktarları
şöyledir;
Dana eti (100gr)
Kalori |
251 kcal |
Protein |
18.2 gr |
Yağ |
19.2 gr |
Dana eti çok fazla protein içermesine rağmen kolesterol
değerleride yüksektir. Bu nedenle kolesterol açısından hastalıklara sahip
kişilerin bunun yerine tavuk ve hindi etini tercih etmeleri önerilmektedir.
Tavuk Eti (100gr)
Kalori |
239 Kcal |
Protein |
27 gr |
Yağ |
14 gr |
Hindi Eti (100gr)
Kalori |
188 Kcal |
Protein |
29gr |
Yağ |
7gr |
Balık Eti (100gr)
Kalori |
205 |
Protein |
22 gr |
Yağ |
12 gr |
Bitkisel Proteinler
Bitkisel proteinleri hayvansal protein kaynaklarından ayıran
en önemli özellik ise, amino asit çeşitliliğinin hayvansal gıdalara göre daha
az olmasıdır. Ayırca sindirilme oranlarının da daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Hayvansal kaynaklı proteinlerin sindirilebilirliği %91-100 iken tahıl
proteinlerinin %79-90, kuru baklagil proteinlerinin %69-90 civarındadır. Protein
kalitesi bakımından incelendiğinde ise bitkisel proteinlerin hayvansal gıdalardan
alınan proteinlere göre daha düşük olduğu görülmüştür.
Protein bakımında en zengin besinler ise şöyledir;
-Tahınlar
buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, kinoa ve karabuğday
-Baklagiller
kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya, soya fasülyesi ve
bakla, bezelye
-Meyveler
Avakado
Mecimek (100gr)
Besinler
(100gr) |
Kalori |
Protein (gr) |
Yağ (gr) |
Mercimek |
166 |
9 |
0,4 |
Avakado |
160 |
2 |
15 |
Fasulye |
347 |
21 |
1,2 |
Bezelye |
81 |
5 |
0,4 |
Kinoa |
120 |
4,4 |
1,9 |
Brokoli |
33 |
2,8 |
0,4 |
Hayvansal proteinler ve bitkisel proteinlerin besin
değerleri incelendiğinde protein değerleri hayvansal gıdaların hepsinde daha
yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca hayvansal gıdalar vücudumuz için gerekli
olan demir ve b12 vitamini gibi önemli vitaminleri içermektedir.
Bitkisel gıdalar ise düşük yağ oranları ve yüksek derece lif
içermesi açısından tercih edilmektedir. Lifler vücudumuzun sindirim sistemini
düzenlemeye yaramaktadırlar. Ayrıca kolesterol seviyeleri bakımında bitkiler
daha sağlıklı olduğu görülmektedir. Bitkiler kişinin yaşam kalitesini
arttırabileceği söylenebilir.
Sonuç olarak protein çeşitliliği her zaman için iyi bir seçenek
olacaktır. Gerek amino asitler gerekse diğer vitamin ve mineraller bakımında
her iki besin türünü tüketerek iyi bir denge oluşturmalıyız. Tek bir tarafa
takılı kalmak yerine her iki tarafında artı yönlerinden faydalanmak vücudumuz
için daha iyi olacaktır ve daha iyi sonuçlarla karşılayacağımız yadsınamaz bir
gerçektir.
Kaynak: U.S.
DEPARTMENT OF AGRICULTURE, 2020
https://fdc.nal.usda.gov/
0 Yorumlar