Kardiyo Çeşitleri: HIIT Kardiyo


HIIT kardiyo Yüksek Yoğunluklu İnterval Antrenman olarak Türkçede karşılık bulan bu kardiyo çeşidi isminden de anlaşılacağı üzere oldukça yüksek tempoda geçen bir antrenman çeşididir. Yağ yakma ve özellikle bel çevresine şekil vermek için birçok sporcunun tercih ettiği bu kardiyo türü nedir ve neden bu kadar faydalı bu makalemizde detaylı inceleceğiz.

HIIT kardiyo düz koşudan farklı olarak tek düzeden çıkıp aralıklı olarak yüksek ve düşük tempoda koşu ile gerçekleşmektedir. Daha basit anlatmak gerekirse, 20 dakikalık bir kardiyo koşusu yapıyorsanız bunu 1 dakika depar atarak geçirip sonraki 1 dakikayı hafif tempo hatta yürüyüş şeklinde geçirmeniz sonucu oluşmaktadır. Bunu 10 kere tekrar ederek mükemmel sonuca ulaşabilirsiniz. Yani toplamda 10 dakika maksimum seviyede koşarken 10 dakika yürüyüş şeklinde kardiyo yapabilirsiniz.

Daha çok kondisyonu ve patlayıcı gücü ortaya çıkartmak için sporcular tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca sıkı bir diyet uyguluyorsanız, amacınız yağ yakımı ve kilo vermek ise kesinlikle uygulanması önerilen kardiyo sistemidir.

HIIT Kardiyo faydaları nelerdir?

Artılarına gelecek olursak tek düze koşuya göre aynı süre zarfında daha yüksek kalori yakıldığı yapılan araştırmalar sonucunda gözlemlenmiştir.  Yapılan bir araştırmaya göre 30 dakika HIIT kardiyo düz koşu veya bisiklet egzersizlerine göre %30 oranında daha fazla kalori yaktığı görülmüştür.

Bir diğer artısı metabolizmanızı hızlandırır. Bu dolaylı yoldan kilo kaybınıza yol açacaktır.

Oksijen tüketimini arttırır.

Yağ yakar ve kilo kaybını arttırır.

En güzel yanı bunu evde herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.


"HIIT Kardiyo nasıl yapılır? ve HIIT kardiyo antrenman programı" isimli yazımızda detaylı bir şekilde HIIT Kardiyo programını bulabilirsiniz.