Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Uygulanmalı? Fayda ve Zararları Nelerdir?


Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, oldukça düşük miktarlarda karbonhidrat alımı ve bu eksikliğin vücuda yağ alımı ile kapatıldığı diyet sistemidir. Ana amaç karbonhidrattan alınan enerjinin yerine yağdan alarak daha fazla yağ yakmasına olanak sağlamaktır. Böylece vücut daha fazla yağ yakarak istenilen forma daha hızlı ulaşmaktadır. Bu nedenle sporcular tarafından dönemsel olarak uygulanmaktadır.

Ketojenik Diyette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Karbonhidratın minimum seviyede ve yağ oranın daha fazla olması nedeniyle bu diyet türünde aldığımız besinlerin yağ miktarlarına odaklanılmaktadır. Örneğin sporcular için tavuk olmazsa olmazken yerine daha yağlı bir protein kaynağı olan balık ve kırmızı et tercih edilmektedir. Tereyağı, avakado, peynir, yumurta, fındık, ceviz ve hatta zeytin yağı gibi ürünler diyet listelerinde olmalıdırlar.

Ketojenik Diyetin Faydaları? 

Yapılan çalışmalar ketojenik diyetin kilo kontrolü ve hatta diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı faydaları olabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca tabii ki kilo vermeye etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca çalışmalara göre, ketojenik diyet yapanlar, kalori kısıtlı düşük yağlı diyet yapanlara göre 2,2 kat daha fazla kilo vermiştir. 

Ketojenik Diyetin Zararları?

Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki sporcular için uzun vadeli yapılan ketojenik diyetler kas kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek tempolu spor yapan sporcular sadece dönemsel olarak bu diyeti uygulamaktadırlar. Kısa süreli hedefe ulaşmakta pozitif etkileri görülse de uzun süreli uygulandığında kas kaybı, kalp ritim bozukluğu ve bağırsak sorunları olduğu gözlemlenmiştir.