Kas Yıkımı Nedir? Ne     den Oluşur?


Kas kaybı bir diğer deyişle atrofi tüm sporcuları yaşayabileceği ve tüm sporcuları kesinlikle ilgilendiren çok ciddi bir hastalıktır. Bu yazımızda kas kaybının ne olduğu, hangi durumlarda başımıza gelebileceği ve bu durumla nasıl başa çıkabileceğimizi ele alacağız…

Kas Yıkımı Nedir?

Tüm kas hücreleri yapım ve yıkım reaksiyonları bir araya geldiği bir metabolizmaya sahiptir. Bu metabolizma sürecinde yapım olayları zarar görür ve yavaşlar, yıkım olayları ise hızlanırsa ortaya katabolizma -yıkım- ortaya çıkar. Katabolik olaylar ise kas hücrelerinde genel olarak yapı malzemesi olarak depolanmış protein moleküllerinin parçalanması ile ortaya çıkar. Buna kısaca kas yıkımı diyoruz.

Kas yıkımı neden oluşur?

-Yetersiz beslenme ve takviyeler

Yetersiz kalori almak ve karbonhidratlardan kaçınmak. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de aşırı aç kalma durumudur. Diyet yapmak ve aç kalmak ikisi farklı olan şeylerdir. Diyet beslenme şeklinin değişmesi iken aç kalmak tamamen sağlıksız bir durumdur ve kas yıkımı gibi sonuçlara neden olmaktadır. Diyet döneminde almanız gereken kaloriyi hesaplamalı yaklaşık 500 kalori açık bırakmalısınız. Kalori açığını daha fazla arttırmak bedeninizi strese sokabilir ve kas kaybını arttırabilir.

-Çok fazla veya az egzersiz

-Hatalı antrenman ve hatalı yapılan egzersizler

-Yoğun metabolik ve mental stres

-Az ve yetersiz uyku

-Yetersiz su tüketimi

 

Kas yıkımının nasıl üstesinden gelinir?

Kas yıkımının tedavisi hastalığın ciddiyetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Başlıca uygulanan tedavi yöntemleri;

-Egzersiz,

-Fizik tedavi,

-Ultrason tedavisi,

-Cerrahi müdahale,

-Beslenme değişiklikleri iyi sonuçlar yaratabilmektedir.

 

Sonuç olarak bakıldığında kas kaybı hiçbirimizin yaşamak istemeyeceği bir hastalıktır. Başımıza gelmemesi adına yapılan hatalar göz önüne alınarak spor hayatımıza devam etmeliyiz. Kas kaybının yaşanmasını önlemek sağlıklı bir yaşam sürmemiz her şeyden çok daha önemlidir. Sağlıkla kalın.

 

 

Kaynak:   Ann Pietrangelo, 2019 “What Causes Muscle Wasting?”

https://www.healthline.com/health/muscle-atrophy