Kreatin Nedir? Faydaları Nelerdir?


Kreatin sporcuların protein tozundan sonra belki de en çok tercih ettiği takviye ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda kreatinin ne olduğu, vücudumuz için neden yararlı olduğu ve olası zararları nelerdir gibi sorulara yanıt arayacağız…

Kreatin Nedir?

Kreatin yüksek derece fosfat içermektedir ve bu sayede kasların enerji metabolizmasında önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla güç ve kat kütlesi artışı için kullanılmaktadır. Kreatini vücudumuzda; böbreklerde, karaciğerde ve pankreasta farklı aminoasitlerden sentezlenebilir ve kreatin, kalpten beyne kadar vücudumuzdaki her bir dokuya taşınabiliyor. Doğal yollar ile üretilen bu madde yeterli seviyede olmadığı için vücuda takviye olarak alınmaktadır.  

Faydaları nelerdir?

-Kasların dolgun görünmesini sağlar..

Kreatin, yeni kas hücrelerin oluşum evresinde de önemli rol oynamaktadır. Ayrıca vücutta su tutması ile bilinmesine karşın aslında vücudumuzdaki kaslarda su tutmaktadır. Böylece kasların daha hacimli görünmesini sağlar.

-Spor sonrası oluşacak ağrıların azalmasında etkili olduğu yapılan bazı araştırmalarda görülmektedir.

-Kas kayıplarını önler..

-Patlayıcı güç oluşturur..

Yüksek performans gerektiren bir spor yapıyorsanız kullanılması kesinlikle tavsiye edilen bir supplementtir. Çünkü güç artışı, patlayıcı güç ve hız artışı sağladığı kanıtlanmıştır.

 

Zararları nelerdir?

Kreatin üzerinde çalışılmış ve en çok bilimsel çalışma yapılmış bir supplementtir. Bu nedenle birçok farklı görüş ile karşımıza çıkmaktadır. En çok ortak kanıya varılan sonuç ise, kreatin sağlıklı bir yapıya sahip olan bir insanda herhangi bir yan etkisi bulunmadığı yönündedir.

-Vücudun suya olan ihtiyacı artar..

Vücutta 2 kg’a kadar su tuttuğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu da sizin pofuduk görünmenize neden olabilir. Ancak bu yine kişinin yağ oranının yüksek ve düşük olması ile ilgilide olabilmektedir. Yani bu sonuç kişinin hali hazırdaki vücut tipiyle alakalıdır.

-Saç dökülmesine neden olur mu?

DHT (dihidrotestesteron) artışı saç dökülmesinde etkili olduğu görüşü kabul edilmiştir. Kreatin ise DHT artışına etkisi olduğu bilinmektedir. Yani dolaylı yoldan saç dökülmesine etkisi olabileceği şeklinde yorumlanmaktadır.

-Kreatin Yükselmesinin olası zararları nelerdir?

Kreatin seviyelerinin yükselmesi böbreklere zararlı olabileceği konusunda tartışmalar bulunmaktadır. Hali hazırda bir böbrek hastalığınız yoksa herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Ancak zaten böbrek veya herhangi bir organınızda bir sorun varsa kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Kreatin Nasıl Kullanılmalıdır?

Kreatin kullanımının herhangi bir saati veya günü bulunmamaktadır. Yalnızca miktarı konusunda dikkat edilmesi gerekmektedir. Günde sadece 3-5 gram arası tüketilmesi tavsiye edilirken aynı zamanda 3 haftada bir hafta olmak üzere ara verilmelidir. Eğer spor yapmaya ara verdiyseniz kullanılmaması tavsiye edilmektedir.



Kaynak: Rudy Mawer,  "Creatine 101", 2018

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-creatine