Metabolizma Nedir? Neden yavaşlar? Hızlandıran Yiyecekler Nelerdir?


Sağlıklı ve hızlı bir metabolizma kilo vermek isteyen bireyler için oldukça önemlidir. Kilo vermek ve yağ yakmak her ne kadar spor ve antrenman yöntemleriyle ilgili olsa da sağlıklı beslenme olmadan bunu başarmak imkansıza yakındır. Bu yazımızda metabolizma nedir? Hangi yiyecekler metabolizmayı hızlandırır? Ve Hangi besinler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur? gibi sorulara cevap arayacağız…

Metabolizma nedir?

İnsan vücudunun yaşamsal fonksiyonlarına destek olmak adına tüketilen besinlerin hücreler tarafından yakılması anlamına gelmektedir. Vücuda alınan her kalori yağa veya kiloya dönüşmez bunu sağlayan sisteme metabolizma denir. Yani metabolizma alınan kaloriyi enerjiye çevirir ve vücudun kullanımına sunar. Ancak yavaş bir metabolizma enerjiye çeviremez ve bu kalori vücuda kilo olarak geri döner.

Metabolizma neden yavaşlar? Metabolizmayı yavaşlatan besinler nelerdir?

Genelde insanların yaptığı en büyük hatalar vücut tiplerini tanımadan veya iyi bir araştırma yapmadan başlanan diyetlerden kaynaklanmaktadır. Birçok farklı diyet tipi vardır ve her diyet tipi her insana aynı oranda fayda sağlayacak anlamını taşımamaktadır. Bu nedenle metabolizma hızını düşüren en büyük nedenlerin başında yanlış diyet türü ve yanlış alınan besinler gelmektedir.

Başlıca metabolizma yavaşlamasına neden olan hatalar şöyledir;

-Az kalorili besinler tüketmek

Kilo vermek için kalori açığı vermek gerekmektedir. Bu doğru olandır ancak çok fazla süreler aç kalmak vücutta ters tepkiye neden olur. Yani vücut kıtlığa girer ve metabolizma yavaşlar bir diğer deyişle vücut elde olan tüm besinleri maksimum süre için tutmaya odaklanır ve sindirim yavaşlamasına neden olur.

-Protein tüketimini azaltmak

Daha fazla tok hissetmek ve kalori yakmak için protein ağırlıklı beslenmek en doğru seçenek olacaktır.

-Hareketsiz bir yaşam

Herkes spor yapmak zorunda değildir ancak spor demek salona gidip ağırlık kaldırmak anlamını taşımamaktır. Evde tüm gün oturmak veya iş yerinde tüm gün masa başında oturmak sonucunda vücut hareketsizliğe alışır. Bunun sonucunda metabolizma yavaşlamalar görülmektedir. Dediğimiz gibi spor yapmaktan keyif almıyorsanız bile metabolizma hızınızı korumak adına günde en az 10 bin atım atmaya özen göstermelisiniz.

-Uykusuzluk

Yapılan araştırmalarda düzensiz uyku kandaki dengeyi bozduğu ve bunun sonucunda metabolizmada yavaşlamalar meydana geldiği görülmüştür.

-Su tüketimi

Spor için ve sağlıklı yaşam için suyun önemini artık herkes biliyor. Az miktarlarda su tüketiminin metabolizmayı yavaşlattığı yapılan araştırmalarda görülmektedir.

-Şeker tüketimi

Aşırı şeker tüketiminin sonucunda insülin direncinin artması, diyabet hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca şekerin fazla tüketimi sonucu enerji kaybı yaşanır ve bu da doğrudan hareketsiz kalmaya neden olmaktadır. Yüksek miktarda şeker içen besinler metabolizma hızını düşürmektedir.

Metabolizma hızını nasıl arttırabiliriz?

Bazı vücut tipindeki insanlar diğer insanlara göre daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Aşırı miktarlarda kalori alıp kilo almamak bir avantaj gibi görünse de sağlıklı beslenmekle kilo almamak aynı şeyler değildir. Hayatımızın her döneminde kaliteli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz.

Sabah erken kalkmak, düzenli uyku almak, aşırı yemek yemekten kaçınmak, düzenli bir spor hayatına sahip olmak, dengeli beslenmek ve bol su tüketimi metabolizmayı hızlandıran en önemli faktörlerdir.

Peki hangi besinleri yemeliyim? Diyorsanız…

-Tarçın ve diğer baharatlar

-Yulaf ezmesi

-Kahve, yeşil çay

-Yeşil elma, Armut

-Brokoli

-Acı biber

-Omega 3

Yapılan araştırmalara göre metabolizmayı hızlandırmada en önemli besinlerdir. Sağlıkla kalın…

 

 

Kaynak: “How can I speed up my metabolism?”, 2020.

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/metabolism-and-weight-loss/