Plato Evresi Nedir? Nasıl Üstesinden Gelinir?

Neden gelişemiyorum? neden gelişmem durdu? Fitness veya herhangi bir spor dalı yapıyorsanız ya da spor yapmıyor ancak diyet yapıyorsanız ve bu soruları kendinize sormaya başladıysanız evet plato evresine girmiş bulunmaktasınız. Bu yazımızda plato evresinin ne olduğunu, nasıl aşılabileceğini tüm ayrıntılarıyla işleyeceğiz…

Nasıl Gerçekleşir?

Genelde düşük kalori diyetler uygulanıp ve yüksek kardiyolu bir program süreci izleniyorsa genelikle 3. Veya 5. Haftasında meydana gelmektedir. Sürekli aynı tip ve düşük kalorili öğünlerin alınması ve yüksek kalori kaybı yaşandığı antrenman programlarının uygulanması sonucunda vücut kendi savunma mekanizmasını oluşturur ve kütle kaybını önlemeye çalışır. Bunun sonucunda vücut tek düzeliğe ayak uydurmaya başlar.

Başlıca sebepleri;

-Sürekli aynı ağırlıklarla çalışma

-Aynı saatte spora gitme

-Aynı kaloriyi alma

-Hergün spora gitme veya dinlenmeme

-Psikolojik olarak kendini yeterli görerememe

Nasıl Üstesinden Gelinir?

-Spor sürecini hiit kardiyo gibi düşünebiliriz. Nasıl ki hiit kardiyoda tek düze koşu yapmaktan kaçınıp kalp ritmini değiştirip vücudumuzu şaşırtıyorsak aynı mantıkla yaptığımız antrenman sisteminde zaman zaman değişiklikler yapmak gerekmektedir.

-Antrenman şiddetini arttırmak..

Sürekli aynı miktarda ağırlıklar kaldırmak yerine her hafta 2,5 kilo dahi olsa arttırmak en azından vücudumuza “farklı bir şeyler yapıyorum”un sinyanllerini göndermek plato evresinin üstesinden gelmek için bir başlangıç olacaktır.

-Beslenme ve Diyet..

Aynı besinleri tüketmek yerine aynı kalori ve içerik değerlerine benzer farklı tipte ürünler tüketmeliyiz.

-Antrenman programını değiştirmek..

En iyi antrenman yöntemini uyguluyor olsanız bile size bir şey katmıyorsa değişime gitmek zorundasınız. Diğer antrenman programlarını denemeniz gelişiminiz ve vücudunuzu şaşırtmak için belki de en iyi seçenek olacaktır.

-Motivasyon..

Beyin yorgun olursa bedende yorgun olur. Önce kendinizi buna odaklamalısınız gelişimi düşünerek o yönde kendinizi motive etmelisiniz.

-Cheat Meal..

Evet daha önce cheat meal’in ne olduğundan ve yararlarından bahsetmiştik. Burada görüyoruz ki tek düzelik vücudumuz için iyi değil ve değişiklik yapmak her zaman için iyi olacaktır. Yoğun geçen diyet dönemlerinde 2 haftada bir cheat meal yaparak vücudumuzu şaşırtmalıyız.

-Ara vermek..

Sporu çok seviyoruz, sağlıklı olmak sağlıklı yaşamak için spor yapıyoruz. Ancak unutmayın ki spor sadece fiziki sağlık için yapılmaz. Psikolojik olarak aklımızın tam kapasite vücudumuzun gelişmemesine takıldığı bir dönemde biraz ara vermek başka şeylerle ilgilenmek daha iyi ve daha motive dönmenize neden olacaktır. Sanırım biraz sporu özlemek gerekmektedir.  

Sonuç olarak plato evresi bir geçiş sürecidir. Her sporcu bu evreye girebilir ve her sporcu bu evreyi atlatabilir. Sadece ve sadece ne yapıyorsanız yapın tek düze yaşamdan kaçının.



Kaynak: ”6 Effective Ways to smash through your exercise  plateau”

https://www.dwfitnessfirst.com/inside-track/fitness/6-effective-ways-to-smash-through-your-exercise-plateau/#:~:text=When%20you%20fall%20into%20a,on%20a%20pound%20or%20two.