Pre-workout Nedir? Ne işe yarar?


Pre-workout genellikle sporcular tarafından spor esnasında daha fazla yağ yakmak, daha iyi performans sergilemek ve daha hızlı toparlanmak için kullanılmaktadır. Bu yazımızda pre-workout’un ne olduğu? Nasıl ve ne zaman kullanılır? ve faydaları ve zararlarının neler olduğunu inceleyeceğiz..

 

Pre-workout Nedir?

Antrenman öncesi egzersiz hacmini ve yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olmaktadır. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT) veya dayanıklılık antrenmanı olsun, kasların erken yorgunluk hissetmesini veya tamamen tükenmesini önlemek için enerji seviyelerini yüksek tutmaktadır. Ayrıca enerji seviyesini yükselterek yorgunluk hissini geciktirmektedir. Pre workout takviyeleri; uyarıcı olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılmaktadır. Uyarıcı içeren antrenman öncesi ürünlerinin hemen hemen hepsi, yaygın olarak değişken dozlarda kafein içermektedir. Ayrıca bileşene maruz kalmak istemeyen veya yatmadan önce egzersiz yapanlar için uyarıcı içermeyen pre-workout ürünleri geliştirmiştir.

 

Pre-workout Ne zaman ve Nasıl Alınmalıdır?

Pre workout ürünleri antrenmandan yaklaşık 30 ila 45 dakika önce alınmalıdır. Antrenman öncesi takviyeler genellikle bir sıvı ile karıştırılarak tüketilir. 

 

Pre-workout’un Faydaları Nelerdir?

-Kas gelişimini ve hacmini arttırır

Bir çeşit kreatin olan pre-workout’un kaslarınızda, yeterli miktarda su ile depolanması gerekmektedir. Sonuç olarak kreatin, su kütlesindeki artış nedeniyle kaslarınıza daha büyük boyutlar vererek kaslarınıza daha fazla sıvı çekme eğilimindedir. Bunun sonucunda kas hacmi olarak artış sağlar.

-Yağ yakımına katkı sağlar

Pre-workout’ların kafein içerdiğinden bahsetmiştik. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kafein enerji harcamasını %11'e kadar artırdığını ve bunun da fazladan kalori yakma ile kilo kaybını desteklemeye yardımcı olmaktadır.  Kafein ayrıca, yağ hücrelerinin daha hızlı parçalanmasına yardımcı olan adrenalini de yükseltmektedir. 2004 yılında yapılmış bir başka çalışma; kafeinin, doğrudan yağ yakımını %29'a kadar artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

-Performans arttırır

Kafein, fiziksel performansı ortalama olarak %11-12 oranında artırabilir. Kafein ayrıca kandaki epinefrin (adrenalin) seviyesini yükseltmektedir. Bu da performans artışı olacağını kanıtlamaktadır.

-Yorgunluğu azaltır ve Toparlanmayı Hızlandırır

Pre-workout içerisinde BCAA bulundurmaktadır. Yapılan araştırmalarda BCAA’nın, yorgunluğa karşı direnci %17 oranında artırdığı görülmüştür. Ayrıca 2013 yılında yapılmış bir çalışma; BCAA’nın kas ağrısını %33 oranında azalttığını göstermiştir. 

 

-Dayanıklılığı ve Kuvveti Arttırır

Pre-workoutların içerisinde bulunan betain adlı maddenin, hücreleri egzersizin neden olduğu şişme hasarından koruduğunu göstermiştir. Bu etki, gelişmiş dayanıklılık ve kaslardan gelen kuvvet oluşumunu sağlamaktadır.

-Kas Gelişimini Hızlandırır

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli pre-workout kullanımı kas gelişimi ve hacim kazanma oranlarını yükseltmektedir.

Başlıca diğer yararları ise şöyledir;

-Aç Karna Yapılan Egzersizde Kas Kaybını Korur

-Pre-Workout Bileşeni Olan Yohimbin Kan Akışı ve Enerjiyi Artırır

-Odaklanmayı ve Konsantrasyonu Geliştirir


Doğal yollarla alınabilecek pre-workout'lar

Kafein; pre workout ürünlerinin en önemli içeriğidir. Neredeyse bütün antrenman öncesi ürünlerinde ve hatta tüm enerji içeceği ürünlerinde kafein bulabilirsiniz. Çünkü enerjiyi arttıran ve yorgunluğu azaltan en iyi doğal madde kafeindir diyebiliriz. Bunun yanında dayanıklılık sporlarında performans artışı ve yağ yakmak için de faydaları vardır.


Kaynak: "Benefits of Pre-workout"

https://www.maximuscle.com/nutrition/advice/Benefits-of-Pre-workout/