Yulafın Faydaları Nelerdir? Sporcular neden yulaf tüketmelidir?


Sağlıklı yaşamak, ideal kilosunu korumak, kilo vermek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenlemek gibi başlıca sebeplerle birçok sporcu ve diyet yapan kişi tarafından tüketilen yulafın birçok faydası bulunmaktadır. Bu yazımızda size yulafın başlıca faydalarından ve ağırlık sporu yapan sporcular için öneminden bahsedeceğiz…

 

Yulaf Nedir? Sporcular neden yulaf kullanmaktadır?

Proteinin kas gelişiminde oynadığı rol yadsınamaz. Ancak kas gelişiminde protein kadar karbonhidrat ve yağ alımınız da önem teşkil eder.

Karbonhidratlar vücudunuzun en önemli enerji kaynağıdır ve beslenme düzeni planlanırken mutlaka listelerde yer almalıdır. Daha önceki yazılarımızda kompleks karbonhidratların öneminden bahsetmiştik. Yulaf en iyi kompleks karbonhidratlardan biridir. İçerisinde bolca lif bulundurması nedeniyle de diyet yapan kişiler tarafından kullanıldığından tok tutma özelliğine sahiptir.

Yulafın Besin Değeri Nedir?

1 kâse kuru yulaf 307 kalori, 5 gram yağ, 11 gram protein ve 56 gram karbonhidrat barındırır. Pişmiş yulaf hacim olarak iki katına çıkar; bir kâse pişmiş yulafta yaklaşık 166 kalori, 32 gram karbonhidrat ve 6 gram da protein bulunabilir.

Sporcular neden tüketmektedir?

Yulaf içerdiği kompleks karbonhidratlar ve proteinin yanı sıra kas yapıcı besin maddelerini de barındırmaktadır. Bir kâse kuru yulaf ezmesi 3.4 mg demir ve 0.9 mg niyasin yani B3 vitamini içerir. Demir oksijenin kan akımına ve kaslara taşınmasından rol oynamaktadır. B vitaminleri ise karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesine ve proteinlerin uygun bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Bu nedenle sporcular için iyi bir kahvaltı öğünü olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

 

Yulafın Faydaları..

  •         Sindirim sisteminin çalışmasını destekler, sindirim sistemi sorunlarını önler.
  •         Zengin lif içeriği dolayısıyla mide ve bağırsak sorunlarını önler, mide ve bağırsak kanserine yakalanma riskini de düşürür.
  •         Hazımsızlığı giderir.
  •         Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  •         Cilt ve saç sağlığını korur.
  •         Düşük kalori, yüksek lif içeriği ve uzun süre tok tutması dolayısıyla kilo verme sürecini hızlandırır.
  •         Sinir sistemini rahatlatır, stresten uzak tutar.
  •         Uykusuzluğu önler.
  •         Kemik ve kasların güçlenmesini sağlar.
  •         Bağımlılıklardan kurtulmaya yardım eder.
  •        Guatr hastalığının semptomlarını azaltır.
  •        Tiroid bezinin daha iyi çalışmasına yardım eder.
  •         Diş ve dişeti sorunlarını önler.
  •         Kan şekeri seviyesini dengeleyerek, diyabeti önler.
  •          Kötü kolesterolü düşürerek, kolesterol seviyesini normale getirir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da korunmak mümkün olur.
  •         Yüksek enerji kaynağıdır. Bu bakımdan yorucu bir güne başlarken tüketilmesinde, sporcuların günlük düzenli olarak tüketmelerinde fayda var.

Kaynak: "9 Health benefits of eating oats and oatmeal"

https://www.slideshare.net/mygerbs/9-health-benefits-of-eating-oats-and-oatmeal