Sporda enerji arttıran doğal besinler

Antrenman öncesinde ve sonrası hangi besinler tüketilmeli? Antrenmana aç karnına gidilir mi? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını aradığımız bu yazımızda başlıca enerji veren doğal besinlerden bahsedeceğiz..

Öncesinde tükettiler gıdalara bağlı olarak performansının arttığı veya kendini çok yorgun ve bitkin hissedebileceği bilinmektedir. aynı şekilde sonrasında ne yediğine göre egzersizin sana yepyeni kas lifleri ve kondisyon olarak dönebileceği gibi onca teri boşuna dökmene de yol açabilir.  Öncelikle antrenmana aç karnına asla gidilmemelidir. Metabolizma harcayacağı enerjiyi besinlerden elde edemezse kaslara yönelmektedir. Bu da doğrudan kas kütlesini kaybetmeye yol açmaktadır.

Egzersiz öncesi tüketilmesi gereken bazı besinler şöyledir;

Yulaf; Tok tutma özelliğiyle kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Ayrıca kompleks karbonhidratlar içermesi nedeniyle kaliteli enerji kaynağıdır ve yulaf ezmesi aynı zamanda yüksek oranda lif içermektedir. Egzersizden iki saat önce yulaf yenmesi hem hiç açlık önlemesi hem de lifler sayesinde yavaş salınan enerji sayesinde antrenmanın sonuna kadar yüksek performans sağlamaya neden olmaktadır.

Muz; Sağlıklı karbonhidratlar kategorisinde yer alan muz şeker ve nişasta içeriği sayesinde iyi bir enerji kaynağı. Tabii bu nedenle çok fazla tüketilmemesi de önerilmektedir. Potasyum ve magnezyum yönünden zengin olan muz, egzersiz sonrası için de faydalı. Yani hem öncesi hem de sonrasında muz tüketilebilmektedir. 

Yaban mersini; ulaşılması zor bir besin olmasına rağmen oldukça faydası bulunmaktadır. Kompleks karbonhidrat içermesi nedeniyle hem yavaş sindirilerek sistemde daha fazla kalır hem de enerjiyi yavaş yavaş vererek uzun süre dayanıklılık sağlamaktadır.

Badem; doymamış yağ denildiğinde akla gelen ilk besinlerden biri olan badem. Spor öncesi tüketildiğinde spor esnasında yüksek enerji vermesi nedeniyle tercih edilmektedir.

Yer fıstığı; kalorisi yüksek bir besindir. Buna rağmen kilo alımına sebep olmaz. Çünkü tüketilen yer fıstığının içerdiği kalori, vücutta enerjiye dönüşmektedir. Enerji ve kuvvet veren yer fıstığı bu özelliği sayesinde kalp sağlığı içinde tercih edilmektedir. Aynı zamanda yorgunluğu gidererek spor öncesi ve sonrası kullanım için oldukça faydalı bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kahve; Bildiğiniz üzere kafein kaynağı olan kahve sporcuların kalori seviyelerinin düşük seviyelerde olması nedeniyle de en çok tükettiği besinlerden biridir. Spor öncesinde enerji seviyesini arttırdığı ve spor süresinde koruması nedeniyle tercih edilmektedir.

Bitter Çikolata; salgıladığı serotonin ve dopamin hormonları sayesinde mutluluk ve enerji veren bitter çikolatanın, limitli tüketilmesi koşulu ile kalp krizi riskini azalttığı da uzun yıllardır bilinmekte. Sporcular tarafından çok tüketilmese de tatlı krizleri döneminde spordan önce tüketilip hem bunun önüne geçip hem de sporda kullanmak üzere vücudumuza enerji depolayabiliriz.


Kaynak: "27 Foods That Can Give You More Energy" 

https://www.healthline.com/nutrition/energy-boosting-foods