YAĞ SPORCULAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR!!
Sağlıklı Beslenme için Yağların Önemi Nedir?
Sağlıklı ve doğru beslenmek demek yağlardan kaçınmamız
gerektiği anlamını taşımamaktadır. Sanılanın aksine kaliteli yağlar vücudumuz
için oldukça gerekli besinlerdir. Çünkü yağlar vücudumuzun enerji depolarını
oluşturmaktadırlar. Bilinçsiz tüketildiğinde tabii ki kilo kalori fazlası oluşturur
ve kilo alımına neden olmaktadır. Ayrıca kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi
birçok hastalığında çıkış noktasını oluşturmaktadır. Doğru kullanıldığında ise vücudun yağ asidini
karşılar ve vitamin emilimini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle hangi oranda ve
hangi kaliteli yağların alınması gerektiğini bilmek gerekmektedir.
Yağların Türleri Nelerdir?
Yağlar doymuş, doymamış ve trans yağlar olmak üzere 3 grupta
ele alınmaktadır.
Trans yağlar ve doymuş yağlara birçok zararlı besinlerde
görmekteyiz. Bu nedenle sporcuların hatta spor yapmayan insanların dahil uzak durması
gereken yağ tüleri trans yağlar ve doymuş yağlardan oluşmaktadır.
Sporcular için en kaliteli yağlar hangileridir?
Yararlı yağlar ise, doymamış yağlar sınıfına girmektedir.
Bunlar ise;
-Omega 3 ve Omega 6
-Zeytin, zeytin yağı
-Avakado
-Balık
-Fasulye
-Lahana
-Kuruyemişlerdir.
Yağların yararlarına gelecek olursak..
-Sağlıklı doymamış yağların tüketimi günlük beslenmenin en
azından %8-10’unu oluşturmalı. Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı doymamış
yağların %15’e kadar varan tüketimi kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
-Omega 3 göz, cilt, kemik ve eklem sağlığını olumlu
etkiliyor, hamilelikte bebeğin beyin gelişiminde önemli rol oynuyor, karaciğer
yağlanmasını azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kalp
hastalıklarının önlemektedir. Omega 3’ün
en fazla bulunduğu hayvansal kaynak balık, bitkisel kaynaklar ise keten tohumu,
soya fasulyesi, kanola yağı, ceviz, bal kabağı çekirdeği, kenevir tohumu ve
semizotu.
-Omega 6, yüksek kan basıncını dengeliyor, kalp
hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor ve kemik sağlığını destekliyor. En
fazla bulunduğu kaynaklar üzüm çekirdeği, ay çekirdeği, mısır yağı, ceviz yağı,
susam yağı ve soya fasulyesi yağı.
0 Yorumlar