Sağlıklı Beslenme için Yağların Önemi Nedir?

Sağlıklı ve doğru beslenmek demek yağlardan kaçınmamız gerektiği anlamını taşımamaktadır. Sanılanın aksine kaliteli yağlar vücudumuz için oldukça gerekli besinlerdir. Çünkü yağlar vücudumuzun enerji depolarını oluşturmaktadırlar. Bilinçsiz tüketildiğinde tabii ki kilo kalori fazlası oluşturur ve kilo alımına neden olmaktadır. Ayrıca kalp rahatsızlıkları, diyabet gibi birçok hastalığında çıkış noktasını oluşturmaktadır.  Doğru kullanıldığında ise vücudun yağ asidini karşılar ve vitamin emilimini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle hangi oranda ve hangi kaliteli yağların alınması gerektiğini bilmek gerekmektedir.  

Yağların Türleri Nelerdir?

Yağlar doymuş, doymamış ve trans yağlar olmak üzere 3 grupta ele alınmaktadır.

Trans yağlar ve doymuş yağlara birçok zararlı besinlerde görmekteyiz. Bu nedenle sporcuların hatta spor yapmayan insanların dahil uzak durması gereken yağ tüleri trans yağlar ve doymuş yağlardan oluşmaktadır.

Sporcular için en kaliteli yağlar hangileridir?

Yararlı yağlar ise, doymamış yağlar sınıfına girmektedir.

Bunlar ise; 

-Omega 3 ve Omega 6 

-Zeytin, zeytin yağı 

-Avakado 

-Balık 

-Fasulye

-Lahana 

-Kuruyemişlerdir.

Yağların yararlarına gelecek olursak..

-Sağlıklı doymamış yağların tüketimi günlük beslenmenin en azından %8-10’unu oluşturmalı. Yapılan araştırmalara göre, sağlıklı doymamış yağların %15’e kadar varan tüketimi kalp hastalıkları riskini azaltıyor.

-Omega 3 göz, cilt, kemik ve eklem sağlığını olumlu etkiliyor, hamilelikte bebeğin beyin gelişiminde önemli rol oynuyor, karaciğer yağlanmasını azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kalp hastalıklarının önlemektedir.  Omega 3’ün en fazla bulunduğu hayvansal kaynak balık, bitkisel kaynaklar ise keten tohumu, soya fasulyesi, kanola yağı, ceviz, bal kabağı çekirdeği, kenevir tohumu ve semizotu.

-Omega 6, yüksek kan basıncını dengeliyor, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor ve kemik sağlığını destekliyor. En fazla bulunduğu kaynaklar üzüm çekirdeği, ay çekirdeği, mısır yağı, ceviz yağı, susam yağı ve soya fasulyesi yağı.