Arjinin (arginine) nedir, ne işe yarar?

 


Arjinin, bir tür amino asittir ve bildiğimiz üzere amino asitler proteinlerin “yapı taşlarıdır”. Bu amino asidi, özellikle sığır eti ve diğer kırmızı et türleri, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynaklarından elde etmekteyiz. Bu yazımızda arjinin amino asitinin ne işe yaradığı, hangi besinlerden elde edebileceğimizi öğreneceğiz..

 

Arjinin nedir?

Arjininin bir çeşit amino asit olduğundan bahsetmiştik. Amino asitler protein içeriğine sahip yiyeceklerde bulunmaktadır. Ancak tam anlamı ile bir esansiyel amino asit olmadığından, vücudumuz bu amino asidi üretememektedir. Bu neden dışarıdan ek gıdalardan bu amino asiti edinmek gerekmektedir.

 

Arjinin ne işe yarar?

Arjinin, bağışıklık fonksiyonu, detoksifikasyon ve beyin üzerinde etkilere sahiptir. Arjininin bir başka önemli rolü ise, belirli hormonların üretimi için vücudu uyarmasıdır, özellikle büyüme ve enerji üretimi için hücrelere glikoz verilmesine yardımcı olan yararlı büyüme hormonlarının ve insülinin üretiminde rol oynamaktadır. Bu rolü ile arjinin fiziksel performans, dayanıklılık ve güç artışı ile ilişkilendirilmektedir.   

 

Arjininin başlıca faydaları ise şöyledir;

  • Arjininin, vücudumuzda pek çok önemli etkisinin olmasına karşın, özellikle kalp ve damar sağlığı üzerine olan etkileri dikkat çekmektedir. Bu sebeple kalp hastalıkları riskini azaltma, damar sertliğini engelleme, damar onarımını destekleme ve kalp krizi riskini düşürme gibi hedefler ile tercih edilebilir.
  • Arjinin bağışıklığı kuvvetlendirmenin yanı sıra dayanıklılığı da arttırmaktadır. Ayrıca biz sporcular için bir diğer önemi ise, atletik performansı geliştirerek, kas ağrılarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Arjininin kan akışını etkili bir şekilde geliştirdiği bilinmektedir, bu da kas ve eklem dokularına besin ve oksijen getirilmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki arjininin yardımıyla, egzersizden daha fazla yarar sağlayabilir ve bu durumun tadını çıkarabilirsiniz. 

Arjinin içeren doğal besin kaynakları ise şöyledir;

  •          Yumurta
  •          Kültürlü yoğurt, kefir ve çiğ peynirler gibi süt ürünleri 
  •          Otla beslenen sığır eti veya et kümes hayvanları (hindi ve tavuk dahil)
  •          Karaciğer ve organ etleri (tavuk karaciğeri gibi)
  •          Yabani avlanan balık
  •          Susam çekirdeği
  •          Kabak çekirdeği
  •          Ay çekirdeği
  •          Deniz yosunu ve deniz sebzeleri
  •          Brezilya fındığı
  •          Ceviz
  •          Badem
  •          Hindistan cevizi


Kaynak: “Arginine: Heart Benefits and Side Effects"

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681#:~:text=L%2Darginine%20is%20an%20amino,be%20used%20orally%20and%20topically.