Bitkisel Protein Değeri En Yüksek Besinler


Proteinler yaşam faaliyetlerimizi sürdürmemiz için en önemli besinlerdir. Yapılan araştırmalara göre insanların günlük alması gereken protein miktarı kg başına 0,80 gr olarak hesaplanmıştır. Ancak sporcular için bu miktar kg başına 1,8-2 olarak belirtilmiştir. Örneğin 70 kilo olan bir sporcunun günde 126 gr protein tüketmesi önerilmektedir.

Bu makalemizde artıları ve eksileriyle bitkisel protein türlerini değerlendireceğiz.

Bitkisel Proteinler

Proteinler beslenmemizin en önemli yapı taşlarından biridir. Kas gelişimi ve hücre onarımı bakımından ihtiyaç duyduğumuz protein vücudumuz için oldukça önemlidir. Yeteri miktarda protein içeren besinleri tüketmek vücudumuz için çokça fayda sağlar. Doğru beslenmek isteyen bir birey; hayvansal protein kaynaklarından aldığı faydalar kadar, bitkisel protein kaynaklarından da yararlanmalıdır.

Protein bakımında en zengin besinler ise şöyledir;

-Tahınlar

buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, kinoa ve karabuğday

-Baklagiller

kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya, soya fasulyesi ve bakla, bezelye

-Meyveler

-Avakado

Besinler (100gr)

Kalori

Protein (gr)

Yağ (gr)

Mercimek

166

9

0,4

Avakado

160

2

15

Fasulye

347

21

1,2

Bezelye

81

15

0,4

Kinoa

120

9

1,9

Brokoli

33

2,8

0,4

Bitkisel gıdalar hayvansal gıdalara göre düşük yağ oranları ve yüksek derece lif içermesi açısından tercih edilmektedir. Lifler vücudumuzun sindirim sistemini düzenlemeye yaramaktadırlar. Ayrıca kolesterol seviyeleri bakımında bitkiler daha sağlıklı olduğu görülmektedir. Bitkiler kişinin yaşam kalitesini arttırabileceği söylenebilir.