Kafein Nedir? Yararları Nelerdir?

Kafein, araştırmalara göre spor performansı için en önemli uyarıcı maddelerden biridir. Birçok sporcu da yüksek kafein içeren supplementları veya antrenman öncesi kahve içmeyi tercih etmektedir. Peki kafein nedir? Kafeinin sporcular için faydaları nelerdir? Kafein yağ yakımına yardımcı olur mu? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik..

Kafein Nedir?

Kahve, kakao ve çayda bulunan kafein, bir ergojenik destektir ve uyarıcı etkisi bulunmaktadır. Sinir sistemine etki eden kafein beyne giden mesajları hızlandırmaktadır. Vücuttaki yorgunluk hissi beyindeki adenozin reseptörleri tarafından sağlanmaktadır. Adenozin kendi reseptörlerine bağlandığında yorgunluk hissi yaratır. Adenozin yerine kahve içtiğimizde ise kafein adenozinle yarışır ve bu reseptörlere bağlanır. Reseptörleri işgal eder ve yorgunluk hissi başlamaz. Bu sayede enerji hissiyatımız artar ve yorgunluk hissimiz azalır. 

Kafeinin Spor Performansına Faydaları Nelerdir?

Kahve daha çok yağ yakımına neden olur..

Kahve bazal metabolizma hızını arttırır. Dolayısıyla daha fazla kalori ve daha çok yağ yakımı sağlar. Yapılan araştırmalarda düzenli egzersiz ve kilo vermeye yönelik bir beslenme düzeniyle kullanıldığında kahve kilo verip yağ yakmakta ve kilo korumakta yardımcı olduğu görülmüştür.

Kafein kandaki epinefrin (adrenalin) hormonu seviyesini artırır. Adrenalin kandan yağ hücrelerine taşınır ve yağ hücrelerinin yıkılması için sinyal gönderir. Kahve bu sayede yağ yakmayı destekler. Aynı zamanda enerji için serbest yağ asitleri kullanıldığı için vücuttaki glikojen kaynakları daha zor tükenir. Dolayısıyla dayanıklılık sporlarında daha uzun süre performans gösterilmesini sağlar.

Kafein antrenman esnasında enerji tükenmesini azaltır..

Antrenmanın sonlarına doğru kas rezervleri boşalmaya başlamaktadır. Bunun sonucunda yorgunluk oluşmaya başlar ve kişi kendini güçsüz hissedebilir. Kafein hapları bu noktada tükenmeyi geciktirebilir ve egzersizleri uygularken birkaç tekrar daha yapmayı sağlayabilir.  

Kahve reaksiyonu arttırır…

Kahve merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Öğrenmeye ve hafızaya yararları olabileceği gibi asıl etkisi odağı, motor koordinasyonunu ve reaksiyon hızını artırmasıdır. Sporcunun reaksiyon hızının artması ciddi bir avantaj sağlar. Reaksiyon hızının ve odağın artması sporcunun yaptığı hareketleri ve etrafında gerçekleşen olayları daha hızlı analiz etmesini ve daha hızlı reaksiyon göstermesini sağlar.  

Kafein ağrıları azaltır..

Yapılan araştırmalarda 1 bardak kahvenin egzersiz esnasında ve hatta egzersizden sonra dahi kas ağrılarını azalttığını görülmektedir. Bunun yanı sıra antrenmanlardan sonra gerçekleşen gecikmeli kas ağrısını da azalttığı görülmüştür. Dolayısıyla daha uzun süre ve daha verimli spor yapılabilir. Aynı zamanda antrenman sonrası kas ağrılarını azalttığı için daha sık antrenman yapmaya olanak sağlar.

Kafein kas kasılmaları ve ağırlık kaldırma performansını artırır…

Kahve kalsiyum hareketliliğini artırarak kas seviyesinde performans artışı yaratabilir. Böylece kas kasılması gücünü artırabilir. Ayrıca daha etkili kasılmalarla ağırlık kaldırma performansımızı oldukça artırabilmektedir.

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Yapılan araştırmalar göstergesinde kafein ortalama tüketimde faydalarını gösteriyor. Aşırı tüketimde vücut kafeine karşı tolerans kazandığı için istenilen etkiler zamanla hissedilmemeye başlamaktadır. Dolayısıyla tüketimini ortalama düzeyde tutup, toleransımızı yükseltmeden sürekli faydalarını almamız en mantıklı yol olacaktır.  Ayrıca düzenli kafein kullanımıyla kafeinin sağladığı bazı etkiler güçsüzleşse de ağırlık kaldıran ve performans sporuyla uğraşan sporcuların istediği ana etkilerde kayıp olmadığı görülmektedir.

 

Kaynak:  “HOW DOES CAFFEINE IN PRE-WORKOUT SUPPLEMENTS BOOST PERFORMANCE?”

https://www.gnc.com/health-articles-tips/how-does-caffeine-boost-performance.html#:~:text=In%20addition%20to%20giving%20you,two%20hours%20before%20your%20workout.