Gainer Nedir? Zararları Nelerdir?


Gainer ürünleri birçok farklı makro besini bir arada bulundurmaktadır. Karbonhidrat oranları yüksek olduğu için temelde kilo alımına yardımcı olmaktadır. Bu yazımızda kilo almaya yardımcı olan gainer supplementinin nasıl üretildiği, yararları ve zararlarının ne olduğunu derleyeceğiz..

 

Gainer Nedir?

Gainer, kas inşasına yardımcı olmak amacıyla protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro besinleri içeren bir gıda takviyesidir. Genelde sporcular arasında kilo aldırıcı  toz” ve “karbonhidrat tozu olarak da bilinir.

Neden kullanılmaktadır?

Gainer gibi kilo aldırıcı besinler genelde yemek yiyip ancak kilo almakta zorlanan bireylere günlük olarak aldığı kaloriye fazladan katkı sağlaması için kullanılması tavsiye edilir. Patates, yoğurt ve tavuk ızgara yemek yerine daha basit yollar ile gerekli kaloriyi sağlaması nedeniyle kullanılmaktadır. Yoğun antrenmanlardan sonra ve çok kalori harcayan sporcular, enerji ihtiyaçlarının üstüne sadece yemek yiyerek çıkmaları oldukça zordur. Bu tarz durumlarda kilo aldırıcılar işe yarayabilir. Bu nedenle birçok sporcu tarafından kullanılmaktadır.

Gainer nasıl üretilir? 

Kilo aldırıcı ürünlerin çoğunda;

  •          Whey protein,
  •          Sporcu öğünü için vitamin ve mineral
  •          Kütle tutmak için kreatin,
  •          Aminoasit,
  •          karbonhidrat bulunur.

 

Gainer’ın Zararları Nelerdir?

Gainer beslenme uzmanları tarafından en çok araştırılan konulardandır. Sağlık uzmanlarına göre; gainerların uygunsuz tüketimi, kas kramplarına ve diğer olumsuz yan etkilere neden olabilmektedir. Bu ürünlerin uygunsuz tüketimi böbrek hasarına, karaciğer problemlerine, kalp problemlerine, dehidrasyon ve ishale yol açabilir. Kilo aldırıcı tozlar, ishal ve mide problemlerine neden olabilen C vitamini ve demir içerikleri bakımından oldukça zengindir. Yaşanabilecek gereksiz sağlık problemlerinden kaçınmak için bu tarz kilo aldırıcı ürünler, bir doktora danıştıktan sonra kullanılmalıdır.


Kaynak: “What Is A Mass Gainer?”

https://us.myprotein.com/thezone/supplements/what-is-a-mass-gainer/#:~:text=A%20mass%20gainer%20is%20a,intake%20to%20promote%20weight%20gain.